Meerlagenbuis

Meerlagenbuizen zijn een uitstekend compromis tussen composiet buizen en metalen buizen. Dankzij hun ideale technische eigenschappen combineren ze optimale prestaties met gebruiksgemak en efficiëntie. Ze hebben daardoor een breed toepassingsgebied en het gebruik ervan zorgt voor hoogwaardige installaties.

Filter

Loodgieters en verwarmingsinstallateurs waarderen de voordelen van deze meerlagenbuizen en maken er dan ook meer en meer gebruik van. Deze meerlagenbuizen worden vooral gebruikt voor de realisatie van meerlaagse leidingsystemen voor drinkwaterinstallaties, stadsverwarmingsinstallaties en wandverwarming. 

Dit soort buizen worden zelfs gebruikt bij zowel vloer- als plafondkoeling. Ze worden dus zowel gebruikt in lage- als in hoge- als in constante temperatuur systemen. Het plaatsen van dit soort buizen is veel minder arbeidsintensief dan het monteren van leidingsystemen van knelfittingen en lasfittingen.

Meerlagenbuizen geschikt alternatief voor klassieke materialen

Deze meerlagenbuizen zijn nog relatief jong. Ze verschenen in de beginjaren van de 21ste eeuw op de markt, en zijn sindsdien aan een stevige opmars begonnen. In deze periode verwierven ze al een marktaandeel van meer dan dertig procent. Hier bij ons worden al bijna de helft van alle nieuwe water- en verwarmingsinstallaties met deze meerlagenbuizen uitgevoerd.

Samenstelling meerlagenbuizen

Dit soort buizen danken hun enorme populariteit aan hun samenstelling. Die bestaat uit maar liefst vijf opeenvolgende lagen. Die zijn het uiteindelijke resultaat van de combinatie tussen aluminium en composietmaterialen. 

De fysieke kenmerken van dit materiaal combineren alle voordelen van zowel metalen buizen als die van zogenoemde PEX buizen. Meerlagenbuizen bestaan meestal uit vijf lagen. Een buitenlaag van PE-RT, een aangepast hechtmiddel, een laag aluminium, een nieuwe laag hechtmiddel en een binnenlaag uit PE-RT.

Voordelen van deze flexibele buis de meerlagenbuizen

Dit soort buizen zorgen voor heel wat voordelen. Meerlagenbuizen zijn:

  • Uitwisselbaar.
  • Vooral uitstekend geschikt voor sanitaire- en verwarmingsinstallaties, voor meerlaagse leidingsystemen, drinkwaterinstallaties en stadsverwarmingsinstallaties. Er wordt zowel bij nieuwbouw als renovaties meer en meer gebruikgemaakt van deze meerlagenbuizen.
  • Gebruiksvriendelijk en makkelijk monteerbaar.
  • Drie keer lichter dan koper.
  • Makkelijk te bewerken en te versnijden. Kunnen zelfs manueel in een gebogen vorm gebracht worden.
  • Meerlagenbuizen vragen minder multi fit koppelingen.
  • Hebben een lage thermische minimale uitzetting.
  • De binnenwand bestaat uit de PEX, een uitstekende geluidsisolatie.
  • In dit soort buizen wordt ook aluminium verwerkt voor de stevigheid.
  • Laten geen zuurstof door.
  • Meerlagenbuizen zijn kwalitatief en duurzaam met een corrosiebestendig lange levensduur.
  • Esthetisch, als gevolg van hun witte kleur moeten ze zelfs niet ingewerkt worden.
  • Worden ze toch ingewerkt dan zorgt de aluminium kern ervoor dat ze snel kunnen gevonden worden. 
  • Zijn goedkoper dan bijvoorbeeld koperen buizen.

Meerlagenbuizen zorgen voor flinke besparingen

Meerlagenbuizen kunnen heel wat besparingen opleveren. Meerlagenbuizen kunnen in verschillende toepassingen worden gebruikt. Omdat ze makkelijk kunnen geïnstalleerd worden zorgen ze voor heel wat tijdwinst. 

Meerlagenbuizen worden nu ook meer en meer ingezet bij zowel sanitaire realisaties als bij de meest uiteenlopende verwarming toepassingen. Dat zal hun duurzaamheid en goede uitzetting weerstand nog sterk verhogen. Daardoor zal hun gebruik nog sterk toenemen. Meerlagenbuizen worden het vaakst met perskoppelingen aan elkaar gekoppeld.

Waarom kiezen voor een flexibele waterleiding meerlagenbuis?

Meerlagenbuizen of composiet buizen bestaan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant uit kunststof, met een kern uit aluminium. Dat maakt deze buizen niet alleen drukbestendig maar ook maatvast. Vergeleken met andere buizen uit kunststof, zijn deze meerlagenbuizen vormvast, zowel gedurende als na hun installatie. Hun gemiddelde bedrijfstemperatuur bedraagt zeventig graden, met korte uitschieters tot 95 graden.

Meerlagenbuizen bij vloerverwarming

Moeten zeker vorstbestendig zijn. Daarvoor gebruik je best ethyleen glycol, tot een maximale concentratie van 35 procent. Dat komt overeen  met een vorstbestendigheid tot – twintig graden. Dankzij het gebruik van vertind messing en RVS hulzen zijn de gebruikte perskoppelingen ook bestand tegen vriestemperaturen.