Bouwfolie

Bouwfolie of aluminiumfolie wordt veel gebruikt in de bouw, vooral om te voorkomen dat vocht in bouwmaterialen of constructies binnendringt en rotting of roest veroorzaakt. Bouwfolies zijn er in verschillende soorten, maten en diktes.

Filter

Bouwfolies worden in de bouw vooral gebruikt als afdichting, isolatie en waterkering voor daken, wanden, gevels en vloeren. Welke soorten bouwfolie zijn er en wat zijn hun specifieke voor- en nadelen?

Wat is een goede bouwfolie?

Een goede soort folie is dampwerend met een goede ventilatie. Ze zijn ook water- als luchtdicht. Ze beschermen tegen schokken en vocht en zijn uitstekende isolators, wat je energiefactuur aanzienlijk verlaagt. Op die manier dragen deze folies ook bij aan een duurzamer klimaat. 

Door het gebruik van de juiste folie heb je ook minder onderhoud. Bespaar dus zeker niet op de kwaliteit van je folie. Drie veel gebruikte folies in de bouw zijn Milin Lamina 110 of spinvlies wandfolie,  gewapende en geperforeerde wandfolie en open gevelfolie.

Wanneer is een bouwfolie onmisbaar?

Bij poreuze vloeren of bij materialen met een grote zuigkracht zoals beton, is het gebruik van een speciale aluminiumfolie onmisbaar. Dan doet deze folie dient als een beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Beton hardt dan minder snel uit doordat de folie het vochttransport blokkeert. Zorg ervoor dat het beton niet te droog wordt, daardoor kunnen namelijk schadelijke scheuren ontstaan. Bouwfolie kan ook gebruikt worden samen met draadstaal matten.

Soorten bouwfolie: Spinvlies wandfolie

Milin Lamina 110 of spinvlies wandfolie is een soort bouwfolie bestaande uit drie vlieslagen, namelijk twee lagen geotextiel en een goed ademende laag. Het resultaat is een vochtbestendige film, met een goede luchtstroom. Schimmel, roest en houtrot door vocht krijgen bij dit soort folie geen schijn van kans. 

Deze folie wordt gebruikt in allerlei soorten muren, maar ook in dakconstructies en bij de bouw van chalets. Folies kunnen zowel op een zachte als een harde ondergronden worden gebruikt. Deze folie wordt makkelijk en snel kan vastgezet worden.

Gewapend geperforeerde muurfolie

Deze gewapende en geperforeerde muurfolies worden veel gebruikt, zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties. Deze soort folie bestaat uit drie lagen met een ademende werking. Wandfolie wordt vooral gebruikt bij muren of wanden. 

Bij gewapende folies moet er een zogenaamde luchtspouw aanwezig zijn tussen de folie en de ondergrond. Het is ook mogelijk om een kunstmatige spouw te maken door een strook van twee centimeter achter de folie aan te brengen.

Open gevelfolie

En dan hebben we nog de open gevelfolies. Deze worden vooral toegepast in open gevelconstructies met voegen met een maximale opening van tien procent of tien millimeter. Er zijn ook folies voor open voegen tot dertig procent of dertig millimeter. Folies voor open gevels hebben interessante voordelen. Deze folie is duurzaam, heeft een levensduur van gemiddeld tien jaar, is bestand tegen de schadelijke Uv-stralen van de zon en is waterafstotend.

De voordelen van bouwfolie onder beton

Dit soort folie onder je betonvloer heeft drie voordelen:

  • Beschermt tegen koude en vocht.
  • Laat het beton langzaam harden.
  • Voorkomt optrekkend vocht in de muren.

Bouwfolie aanbrengen

Om van al deze voordelen te genieten, moet de folie op de juiste manier aangebracht worden. Zo moet de ondervloer (zand onder de betonvloer)geëgaliseerd en vlak gemaakt worden. Alle oude materialen moeten verwijderd worden. Gebruik folie alleen als de ondergrond helemaal vrij en vlak is. 

Aluminiumfolie moet niet alleen op de grond rusten, maar ook gedeeltelijk tegen een opstaande rand aan liggen om opstijgend vocht te voorkomen. Houd hiervoor een hoogte van ongeveer twintig centimeter aan. Bovenop de aluminiumfolie wordt vervolgens een stalen pad geplaatst, waarop de vloer wordt gestort.